Bli med til Cocos - hammerhaiens rike

HAIFOTOEKSPEDISJON: Er du villig til å reise langt for å oppleve verdens beste dykking? Cocos er stedet hvor ALT kan skje - bli med på et 10-dagers eventyr til hammerhaiens rike, med Sea Hunter til Costa Rica 23. sept-5. okt 2013. NB! TUREN ER FULLBOOKET

 

 

 

 

 

 

Det er langt, og det er dyrt, men Cocos Island er hammerhaiens siste skanse og kanskje verdens beste sted for STORE møter under vann.Vi reiser med liveaboardbåten Sea Hunter 23. sept-5. okt 2013 – turen går over 10 dager på havet utenfor Costa Rica.

Den berømte vulkanøya COCOS ISLAND ligger ensom i Stillehavet utenfor Costa Rica, og det er en lang reise ut hit. Men nettopp derfor er dykkingen her i verdensklasse. Når havstrømmene treffer denne isolerte øya, skyves kaldt næringsrikt vann opp fra dypet. Cocos fungerer som en oase i havet, og hit kommer hai, rokker og fisk for å spise og hvile - og Cocos blir selve møteplassen for alt marint liv som ferdes langs Stillehavskysten. Nøkkelordet er ACTION, og dykkere fra hele verden kommer hit for å oppleve dykking som overgår de fleste skyhøye forventninger.

 

Shark volcano - og World Heritage Site
Cocos Island er en 200 millioner år gammel vulkan, omlag 24 km² stor og omgitt av dypt hav med kraftige strømmer. Cocos er sett på som et av verdens mest spektakulære dykkemål, kjent for store marine dyr som hammerhai, hvalhai, rokker, delfiner og stimer av rovfisk som tunfisk og kjempetrevally. I 1997 ble Cocos Island innlemmet på UNESCOs liste ”World Heritage Site” og i 2002 ble et område på 2000 km² rundt øya fredet, kategorisert som "Wetlands of International Importance".

 

Hammerhaiens rike
Cocos er spesielt godt kjent for hai. Her kan du møte 7 typer hai, men aller mest kjent er Cocos for hammerhaien, en hai som i løpet av vår levetid risikerer å bli utryddet fra havet. Cocos er nå blant de siste stedene i verden hvor du kan fremdelse kan dykke med stimer av denne fantastiske haien. Her finnes rensestasjon for hammerhaiene, som kommer hit for å bli kvitt parasitter og få renset skraper og sår – og jobben blir utført av flittige tropiske fisker. Det er blant annet på disse rensestasjonene at vi dykkere kan komme tett på hammerhai og flere andre typer hai.

 

Vulkanske rev og gigantiske fiskestimer
Rundt Cocos finnes korallrev, vulkanske tunneler, grotter og overheng som huser mer enn 30 typer korall, 60 arter skalldyr, 600 arter bløtdyr og over 600 fiskearter. Stimer av hvittipphai er også et av kjennemerkene til Cocos, samt mengder av de enorme rokkene (marbled stingray) på opp til 2 meter i diameter, mantarokker med vingespenn på over 3 meter, stimer av ørnerokker (eagle rays), store murener og ikke så rent sjelden kommer en hvalhai eller to forbi! Du vil sannsynligvis se de største stimene av fisk du noen gang har sett, for eksempel jacks, tunfisk, ”morish idle”, creole fish, hummer, og blekksprut. Silky shark, silver tip shark og seilfisk, sverdfisk og havskilpadder er også i området. ALT som finnes i Stillehavet kan dukke opp her, inkludert sjøløver, delfiner, grindhval og knølhval - i høst møtte dykkerne for eksempel en gruppe spekkhoggere.

 

Dykkeforhold
Cocos er kjent for god sikt som vanligvis ligger på 25-30 meter, i blant 40 pluss meter. Temperaturen i havet varierer mellom 23-30 grader året rundt, og temperaturen i luften ligger mellom 20-30 grader. Forholdene rundt Cocos er varierte, og det eneste som er sikkert er at ting endrer seg. Strømmen kan til tider være sterk og forandre seg fort. Dykkingen kan være utfordrende, men ikke mer enn en erfaren dykker kan håndtere.

 

På vår 10 dagers liveaboard blir det 7 hele dager med dykking med hai, fisk og alt som måtte komme vår vei de dagene vi er der. Det blir vanligvis minst 3 dykk per dag – og maks 5, og det er sterkt anbefalt å dykke med nitrox både med tanke på mest mulig bunntid og ikke minst sikkerhet - vi er langt til havs og dykkene er forholdsvis dype, ofte mellom 20-30 meter.  

 

Vi reiser i toppsesongen
Cocos er vakker og unik både under og over vann. Selve øya er en uberørt, frodig tropisk øy med tett grønn vegetasjon og vakre fossefall. Den beste sesongen for dykking er regntiden, fra mai til desember. Selv om det finnes hammerhai ved Cocos året rundt, er det størst sjanse for å se de store stimene på denne tiden av året. Vi har valgt en tur i månedsskiftet september/oktober som regnes som den aller beste tiden å reise til Cocos på, både med tanke på vær og forhold og ikke minst BIG FISH ACTION!

 

 

 

Lær om hai og ”big stuff” fotografering
For alle som er interessert i undervannsfoto, bør Cocos ligger øverst på ønskelista – her har du en unik mulighet til å fotografere ”big stuff” – noe som kan være utfordrende å få til.  I tillegg til å oppleve dykking i verdensklasse med hai, rokker og stor fisk, har du muligheten til å utvikle deg som fotograf og lære fra dine egne, men også mine ”prøv og feil” fra mange hundre dykk med hai, hval og rokker – slik at du får best mulige bilder fra første dykk! Gode råd om lyssetting, innstillinger, komposisjon og hvordan du som fotograf oppfører deg ved nærkontakt med hai og rokker - samt tilbakemeldinger på bilder blir gitt under hele turen til de som ønsker det. Havet rundt Cocos var også åsted for den kjente dokumentarfilmen ”Shark Water” om den illegale haifinneindustrien, og er du interessert i lære mer om hai og hvordan vi kan bidra til å bevare verdens haier, er dette turen for deg.

Se video fra Cocos av Howard Hall

Video fra Under Sea Hunter

Båten
SEA HUNTER er en 115 foots live-aboard som tar 18 dykkere, og UNDER SEA HUNTER Group har et veletablert rykte som det beste selskapet å oppleve Cocos med – BBC filmet blant annet store deler av serien Blue planet med UNDER SEA HUNTER. Les mer om båten her www.underseahunter.com

Pris og påmeldingsinformasjon finner du her

Ønsker du mer info om turen, ta kontakt med This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Informasjon om turen finnes også på turens Facebookside

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2019 Lill Haugen. All Rights Reserved.
 
Banner